TAITETTU INDEKSI EI VAIKUTA SOPEUTUMISELÄKKEESEEN

Tiistai 27.2.2018 klo 12.37


Vuoden 2011 alussa silloinen eduskunta päätti, että kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä säilyy heillä edelleen. Tuohan sopeutumiseläke heille tarvittaessa ruhtinaallisen tulotason aina vanhuuseläkeikään asti, jopa kymmenien vuosien ajan. Näin ennen vuotta 2011 aloittaneet kansanedustajat, turvasivat itselleen ruhtinaallisen toimeentulon, vaikka eivät tekisi enää päivääkään töitä. Olihan silloisten kansanedustajien mielestä kohtuutonta, että kansanedustajan työn päätyttyä, heidän pitäisi sopeutua takaisin normaaliin työelämään. Vaikka samaan aikaan kansalaisia vaaditaan sopeutumaan muuttuviin työmarkkinoihin ja hakemaan töitä myös kauempaakin.

Olemme saaneet lukea useita uutisointeja, kuinka työikäiset entiset kansanedustajat nostavat suuria sopeutumiseläkkeitä, keräten samaan aikaan muhkeita pääomatuloja. Ja jos entinen kansanedustaja on jäänyt ansiotyöstä eläkkeelle alle 65-vuotiaana, on hän voinut saada työeläkkeensä lisäksi vielä sopeutumiseläkettä. Tämä tarkoittaa, että suomalaiset veronmaksajat kustantavat sopeutumiseläkkeitä miljoonilla euroilla, eikä loppua näy. Samaan aikaan kun lähes puoli miljoonaa eläkeläistä elää Suomessa köyhyysrajan alapuolella.            

Jätin vuonna 2016 eduskunnassa lakialoitteen, jossa vaadin kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamista. Lakialoitteeni ei silloin saanut kannatusta kuin perussuomalaisten kansanedustajilta. Muiden puolueiden edustajat vain vaikenivat asiasta, eivätkä halunneet kommentoida asiaa. Viime aikoina, kun vaalit taas lähestyvät ja mediakin on pitänyt asiaa esillä, niin useat kansanedustajat ovat alkaneet järjestelmää näennäisesti paheksumaan. Vaikka he ovat tähän asti olleet asiasta aivan hiiren hiljaa. Syynä tähän on se, että jopa 4100 euron kuukausittaiseen sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja entisiä ja nykyisiä kansanedustajia on vielä lähes 150 henkilöä. Lisäksi jos on toiminut myös ministerinä, niin sopeutumiseläke voi olla vielä 1000-2000 euroa suurempi.

Nyt helmikuun alussa uudeksi puhemieheksi valittiin Kokoomuksen Paula Risikko. Ensitöikseen puhemies Risikko ilmoitti, että sopeutumiseläkkeille pitää tehdä jotain. Mutta Risikon mielestä pitää ensin tehdä jälleen selvityksiä. Niinpä niin. Näinhän ministeritkin tekevät. Asettavat työryhmiä tekemään kiperistä asioista selvityksiä. Ja niin kuin aina, selvitykset valmistuvat vasta vaalikauden lopulla ja selvitettäviin asioihin ei ehditä tehdä mitään muutoksia. Seuraavalla kaudella aloitetaan jälleen selvitykset alusta, jos aloitetaan. Mutta perimmäinen tarkoitus on saada kansalaiset uskomaan, että asioihin yritetään saada muutos.

Henkilökohtainen näkemykseni on, että Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka haluaa lakkauttaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeen. Täytyykin ihmetellä puolueita ja poliitikkoja, ketkä leikkasivat kansalaisten eläkkeitä taitetun indeksin muodossa, eivätkä ole silti valmiita poistamaan omaa ”eliittieläkettään”. Tätä en voi hyväksyä.


Kommentit

31.12.2018 22.43  Tim Ken

Ylipäätään ihmisten tulee ryhdistäytyä. Tällä tarkoitan sitä että on äänestettävä ja valittava ehdokas joka sitoutuu ajamaan vaikkapa sopeutumiseläkkeen saattamista samalle tasolle kuin työeläkekin on. Mikäli ehdokasta ei löydy, on kuitenkin käytävä vaaliuurnilla pudottamassa tyhjä äänestyslippu.

Mitä tulee taitettuun indeksiin, on hyvä ymmärtää sen seuraukset. Pieniä eläkkeitä saavia siirtyy enenevässä määrin asumis- ja toimeentulotuen piiriin. Tuohan on suoraan hölmöläisten peiton jatkamista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini